Tuesday, October 27, 2009

Yasmin



Kali ni AR kembali bekerjasama bersama Yasmin, sebelum nih sebenarnyer penah shoot bersama yasmin but dah lame la, sebab bukan senang nak mendapatkan perhidmatan yasmin ni,sebab keje dia asik terbang2 kesana sini.hehe

Sepertimana biase MUA utk kali ni Rafie, dan macam biase la Affiq as a AR team..yeah....sudah kebiasaan bagi AR shoot model ni but belum pro lagi la, still masih belajar pe, mudah mudahan satu hari nanti team AR ni akan dikenali la di serata dunia, amin...itu lah impian ku.....wah...gitue macam pilem cuci la plak..hehe..

Ape yang nak aku kongsikan disini pengalaman shoot model, bukan mudah seperti yang disangke kan, shoot2 terus ley cuci.owh...sungguh tidak semudah itu, sebenarnyer macam2 yang perlu di persiapkan utk membuat 1 photoshoot, ok sedikit sebanyak ape yang aku tahu, aku kongsikan pada membaca2 blog aku nih.ye..


Tips-tips photoshoot model:-
1. Konsep: mencari konsep yang hendak dilakukan ketika photoshoot, ini kerana ia memainkan peranan paling penting, ini kerana melibatkan perkara2 yg lain juga seperti pakaian, makeup dan sebagainya, kerana ia saling berkait rapat.
2. Pakaian: pakaian haruslah mengikut konsep yang telah dibincangkan pada awal tadi, sebab pakaian juga memainkan peranan penting sebab ia akan membantu anda utk mendapat kan foto-foto yang menarik, tak lah terlalu besar dan tidaklah terlalu kecil yang pasti ia selesa utk di padankan mbersama model.
3. MUA: pemilihan makeup artiste sama penting dengan pakaian, ini kerana solekan yang mengikut konsep akan membantu mendapatkan sesebuah foto yang menarikdan mempunyai mood, ia juga bergantung pada MUA yg dipilh, jika MUA itu mahir dalam solekanye maka foto yang anda akan dapat juga menarik, sebagai contoh face painting 70% terletak pada solekan yang di buat.
4. Model: pemilihan model haruslah bersesuaian, ini terpulang la pada anda yang menginginkan model yang bagaimana utk menghasilkan sesebuah gambar tersebut serta mengikut konsep yg telah dibincangkan, harus di ingat, model bukan hanya perlu kurus atau tinggi utk photoshoot yang sedang2 tu da kire ok lah dan yang paling penting penghayatan model tersebut mengikut konsep yang di beri.
bersambung.....




FOZAN NS
YM: fozanarts
email: fozanarts@yahoo.com
017- 777 5409

2 comments: