Wednesday, June 24, 2009

PORTRAIT



Yeahh..sekali lagi aku dapat memotret gambar budak ni, emm..sebab aku sgt suke dengan gambar potret budak, walaupun agak sukar, tetapi bila dah dapat hasilnyer barulah rase puas tu datang. Bukan senang nak ambil gambar potrait budak, atau anak2 kecil, menagpa aku kate susah???sebab name pon budak, so kene lah pandai amek hati budak ni..budak bukan macam orang dewasa yang paham arahan.

Jadi bila budak ni yang jenis susah nak mendengar arahan atau kata2 mahupon ibu bapanya sendiri yang bagi arahan, jadi kene lah menggunakan idea2 kite yang bernas sebagai jurugambar. Disitulah kita boleh lihat keberkesanan arahan jurugambar tersebut sama ada ia bijak ataupun tidak semasa ia memberi arahan, lagi pon kanak2 bukannyer pandai pose macam kita sering lakukan kepada pengantin ataupon model.

Walaupon memakan mase untuk mengambil gambar kanak2 ni, tetapi ia mendatangkan kepuasan, kadang tu kita shoot 10, 2 j yang ley pakai, nak wat macam mane, memng macam tu lah gayanya.

Apa kata, dalam entry aku kali ni aku ingin MENAWARKAN perhidmatan fotografi secara PERCUMA kepada sesiapa yang ingin diambil gambarnya secara sukerela. Akan tetapi ia bersyarat lah, tak lah wedding, pre-wedding, pertunangan or event2. tetapi ia berkaitan tentang photoshoot suke2 secara percuma, tapi akan aku pikirkan lah nanti kalau ada yang nak.

Apa yang penting????????
KERJASAMA!!!!!!!!!!!!.......

Begantung jugalah kepada masa yang bersesuaian dengan mase aku, kene2 korang yang free aku tak, emmmm nak wat cam ne kan??? betul tak??????? walauapepun kene lah tgk jadual kerja aku dulu. Mane yang sesuai aku cekau dulu. tapi bende ni aku buat KHAS untuk seorang atau sepasang atau 1 kumpulan dan aku jugak berhak untuk memilih sesiapa sahaja yang aku minat.hehehehe...

Jadi ada yang berminat?????tak pe, ape2 hal akan akan aku cmfmkan dan aku beritahu kemudian beserta syarat2nye.....




Fozan Ns
Ym: fozanarts
email: fozanarts@yahoo.com
017-7775409

Wednesday, June 17, 2009

Biar Foto Yang Bicara

Aku tertarik dgn perkataan "biar foto yang bicara" jadi aku jadikan ini sebagai tajuk untuk aku berbicara di laman citra ni..em...aku ley katekan macam-macam jenis foto yang ada kat sini, tapi aku lebih minat dengan foto itu sendiri yang membicarakan atau menceritakan sesebuah foto tersebut.

Tapi ape yang aku nampak sekarang ni, kebanyakan org belum boleh menerima foto yang berbicara, yang aku nampak org nak foto itu jelas dan ia adalah bukti, emmmm mari kita singakp bende ni ngan lebih dalam lagi..maksud aku, foto itu haruslah jelas dan membuktikan sesuatu keadaan.

Pada zaman sekarang banyak sungguh perisian-perisian komputer yang boleh dimuat turun atau di beli, yang membolehkan foto itu disunting atau edit. Sedar tak foto juga boleh menipu?? jadi peratusan untuk membuktikan sesuatu keadaan atau ape2 pon melalui foto sudah menurun.(bagi aku lahh....tgk lah fotonya macam mane jugak)

Sedar tak foto yang bisa bicara ini lebih mempunyai nilai-nilai seni yang amat tinggi. foto juga adalah hasil seni, seni ape?????seni melihat... so bagi sesetengah photographer yang amat mahir dalam seni melihat ini. bagi aku dia otai. tapi harus di ingat kan juga, seni is subjektif, tiada betul dan tiada salah. Tapi ia ada panduan atau guideline, emm....aku rase kalau aku cerita bende ni pai abis lamancitra ni pon tak abis kot....

Tidak mengapa, bagi pendapat aku, aku amat suka "BIAR FOTO YANG BICARA" ia adalah seperti hasil yang kita harus berfikir, merenung, menyelami, mendalami dll lagi.....ini kerana foto yang sedemikian harus kita menjiwai foto tersebut dan bukan foto yang jelas, tapi tak semua foto boley wat sedmikian.

Kita juga kena paham bahawasanya manusia didunia ni berbeza-beza, ada miskin ada yang kaya, ada pengotor ada juga pembersih, ada baik ada jahat, dan macam-macam lagi lah....sumenya perlu ada dalam dunia ni, barulah ada cabaran bukan???? jadi tidak lah sume org itu orang seni.kan????dan tidak juaga sume org memahami seni.

Dalam hal ni aku tak menyalahkan sesape, cuma aku ingin berbicara apa yang aku rase dalam hati ni, lantas aku mencapai keybord untk menaip di blog ni...emm...sekian sahaja....

Apa yang aku tunjukan kat bawah ni adalah sedikit dari ape yang aku mksudkan, dan kena lah anda berbicara dengan sebuah foto tersebut, sebagai cntoh pic kawin j la ni.Justify Full

Di atas ni adalah pasangan Fady & Joe, yang baru2 j berlangsung di pasir gudang, emm walaupon Joe ni agak2 pemalu la pada awalnya hahaha tapi ok la...telah lame sikit kenal, so dia pon da ok..di sini aku harapkan n doa kan pada pasangan ni berkekalan hingga ke akhir hayat and di panjang kan usia dan kurniakan zuriat yang soleh dan solehah. selamat menempuh alam rumah tangga...hehehe...gambo korang dah nak siap, just tunggu frame j...tunggu tau.....hehehehe



FOZAN NS
+0617-777 5409
YM- fozanarts
Email-fozanarts@yahoo.com

Wednesday, June 10, 2009

SUHANA & ZAIDI

Majlis pertunangan suhana & zaidi ni berlangsung kat UDA JB, so dekat j ngn umah kite ornag, so macam biase aku g ngan affiq utk mengambil gambar la pe lagi. ape yang penting diorang 1 fmly best n sporting, ala2 macam dah kenal lame gitu, hehehe baik fmly ngan mak andam2 nyer sekali spoting, hehehe dan lucu banget, ada cite best yang berlaku sebenernyer pada affiq, hehehe rasenyer kene tanye affiq kot....hahahaha aku agak ley gelak besa la kalau ingat cite tu, to affiq, ingat lain kali hati2 sikit ye, agar tidak malu sentiase...hehehehehe

Ada banyak cerite yang aku nak kepoh ni kat u allz...............but lom ada mase la tangan aku nak menaip...emmm...tgu la entry lagi 1 ye...harap bersabar...hehehehehe

Thursday, June 4, 2009

Nikmat Tuhan


Tatkala jam tepat menunjukkan 2:33am aku bagai disentap dan digerakkan hati untuk menulis ape yang ada di dalam otak dan hati aku, ape yang aku rase itulah yang aku cube sampaikan, kat sini.

Pertamanye aku bersyukur kehadrat Allah SWT, kerana dengan nikmatnyer aku bisa hidup sehingga kini, sudah hampir 21tahun aku hidup atas nikmatnyer di dunia ni, macam-macam yang telah aku lakukan di bumi tuhan ni, ada yang melanggar undang2 dunia dan ada juga yang melanggar undang2 hukum agama.

Kita manusia biase yang tidak pernah terlepas dari kesilapan dan kite juga bukan ma'sum (terhindar daripada dosa).

Mengapa perlu MENGELUH apbila kita diberi ujian oleh tuhan yang maha esa??? sedangkan kita lupa akan nikmat yang telah diberi kepada kita. Mengapa wahai manusia??? sungguh banyak nikmat yang telah diberi, tetapi apabila kite diberi ujian, kita selalu menuding jari dan bertanya kenapa....kenapa....kenapa....

Muhasabahlah diri, apabila senang kite lupa nikmat tuhan yang telah pon diberikan, tetapi apabila diberi ujian sedikit sahaja, sudah tidak sanggup untuk hadapinya. Kenapa??

Tuhan itu maha Adil, Tuhan tidak akan memberi ujian kepada kita, jika kita tidak mampu untuk menanggung ujian tersebut, yang sebenarnya kita mampu, percayalah.. apa yang penting adalah SABAR.

Angkat lah tangan dan memohon doa kepadaNya, agar dipermudahkan urusan tak kira di dunia ataupun di akhirat. bahawasanya "Doa senjata bagi orang Islam"

Semoga kita memperoleh rahmat darinya.Amin..............

Tuesday, June 2, 2009

Tamat Sudah.....

Setelah hampir 3 tahun kiteorang bertapa di kolej cosmopoint JB, akhirnyer tamat lah sudah pengajiang kiteorang di situ, emmm rase sedih jugak la..nak berpisah dengan rakan2, yela macam2 kenangan ada, ishhhhhhh.....panjang cite dia..hehehe pendek kata kenangan manis dan pahit tu mst ada, betul tak???

Nasib la kiteorang ni tak ramai, kalau ramai rasenyer penuh City Square nih..hehe..yela geng kepoh2 and kecoh2 dah turun abis lah.....hahahaha ni pon kiteorang berjaya kecohkan SEASON's........hahahah padan muke diaorang, tak pe pas ni da jarang turun bandar...hehehe selamat...

Agak lama jugakkan kiteorang tak bertemu antara 1 sama lain, jadi biler bertemu cam ni lah jadi dia, tak tentuarah, lebuh kurang hilang pedoman, hehehe dalam kecoh2 ni jugak kiteorang sempat jugak merang sebuah percutian yang sangat2 emmmmm......kite tunggu nanti..hehehe, tapi kepda wafi anda belum habis belajar lagi ye...hehehe teruskan perjuangan anda sehingga selesai...good luck lah wafi, dan time ni jugak la aku bawa bersama teman baru...siapa dia??? tetttttttttttttttttttttttttt hehehehe jgn teka....*wink*.

Dalam keseronokkan kiteorang ni, ada juga kesedihanyer tu....emmm flash aku ROSAK!!!!!!! hahahahpadan ngn muke aku, seronok sangat sampai tak hingat....emmm...tak pe aku dah pon hantar SB800 aku tu ke pusat servis...hehehe

Hah bile dah tak de flash ape lagi gunekan lah ia dengan sebaik2 nyer, sape cakap tak de flash TAK BOLEH AMBIL GAMBAR....ni aku da buktikn boleh, hehehehehe berbalik pada dulu2 la...yang dah kian aku lupai..emmm kali ni mempratkitkannyeer kembali...ternyata ia memang menyeronokan sangat2....hahahah best giler sangat2...tak caye tgk la gambar kat bawah..tak rancang pon..tapi just suke2 ambil angin malam...emmmm

Ini lah gambar terakhirku bersama SB800 ...hahahahahah sedih o..(cmre wafi tu)
hahah pose melampau...(gambar bawah)

hahaha ni lah dia hasil diwaktu hendak tenagkan fikiran....emmmm...

FOZAN NS
H/P: 017-777 5409
email: fozan88@yahoo.com